Forum Hyundai Fanklub Polska Strona Główna Forum Hyundai Fanklub Polska
Forum posiadaczy aut marki HYUNDAI

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Stuki w zawieszeniu - problem aut z rocznika 2009?
Autor Wiadomość
Mieszko 

Kolor: 9A grafit metalik
Silnik|pojemn. |moc: D4FB|1582ccm|066kW
Wysłany: 2010-03-04, 22:01   

Waldek pocieszę Cię w koreańskich też odpadają niestety!
Pozdrawiam
  Auto: i30 Classic+ (2007) 1.6 16V CRDi

waldek_l44 
HFP Friend

Kolor: czarny (9F/XP)
Silnik|pojemn. |moc: G4FA|1396ccm|080kW
Wysłany: 2010-03-04, 22:50   

Mieszko napisał/a:
Waldek pocieszę Cię w koreańskich też odpadają niestety!
Pozdrawiam

Przykro mi, że w koreańskich też odpadają, nikomu tego nie życzę, myślałem, że tylko czeskie mają wadę. Wcale nie jestem pocieszony, nie mam takiego charakteru "u mnie źle, a u innych dobrze?". Życzę wszystkim bezproblemowego użytkowania auta. Pozdrawiam

rafostry 

Kolor: Steel Gray
Silnik|pojemn. |moc: G4FC|1591ccm|092,7kw
Wysłany: 2010-03-05, 09:09   

Domino napisał/a:

mam pytanie co to właściwie jest ten odbojnik, gdzie się znajduje i na czym polega klejenie, nie chcę żeby mi znowu jakiś kit wcisnęli a nie mam czasu jeździć do ASO co tydzień
Z góry dziękuję za wszystkie sugestie :lol:

Tu masz zdjecia -> http://i30forum.pl/viewto...tart=100#p10096 , w tym wątku (tak chyba od 2giej strony) opisane są perypetie z tymi odbojnikami.
I tu też o odbojnikach -> http://i30forum.pl/viewtopic.php?f=4&t=998

waldek_l44 
HFP Friend

Kolor: czarny (9F/XP)
Wysłany: 2010-03-09, 21:04   

Dzisiaj rano oddałem po raz drugi (pierwszy w styczniu tego roku) autko w związku ze stukami w tylnym i przednim zawieszeniu. Wcześniej były odboje klejone, dzisiaj wszystko wymienione na nowe i cisza jak makiem zasiał. Pojechałem z pismem domagającym się wymiany odbojów na nowe. Sprawa załatwiona pozytywnie, autko wymyte jak nówka. Pozdrawiam

Carexpert 
HFP Friend

Kolor: ciemnoniebieski metallic
Silnik|pojemn. |moc: G4FC|1591ccm|92.7kW
Wysłany: 2010-03-28, 10:26   

Ja wczoraj znalazlem troche czasu na przelozenie kol na letnie i obejrzałem autko. U mnie odboje sie trzymaja a to byla jego druga zima w naszych warunkach drogowych i auto nie jest garazowane. Wiec widac ze jednak w wersjach Koreanskich nie ma tego problemu jak serwis wam wmawia. Co prawda znalazlem u mnie stukacza ale to prawy tylny lacznik stabilizatora wiec trzeba bedzie ze 200 zl przygotowac na wymiane.

Auto: i30 cw Comfort (2008) 1.6 16V CVVT

Domino 

Wysłany: 2010-03-29, 14:00   

Witam
dziękuję Wszystkim forumowiczom za pomoc.
A co do odbojników, tu cos się klaruje i mimo zamieszania mam nadzieję, ze wyjdzie pozytywnie. Byłem w Norauto gdzie zrobiono mi test amortyzatorów - wyszedł fatalnie np. tylny lewy ( akurat tam gdzie odbojnik najbardziej hałasuje) miał poziom zużycia na 68%, a najlepszy był na 75%. wkurzyłem się bo jak na 2-miesięczne auto z przebiegiem 2000 km to raczej za duże zuzycie.
Nastepnie zadzwoniłem do ASO i tu niespodzianka - 3 tyg. temu Hyundai oficjalnie poinformował siec sprzedaży, ze część aut z 2009 roku ma wadliwe odbojniki wyprodukowane w Czechach. No więc ok , myślę sobie ale kiedy pytam o datę naprawy tu zaczyna sie problem, wada dotyczy całkiem sporej partii aut z całej Europy ( jakiej, tego oczywiście sie nie dowiem) więc części sprowadzają bezpośrednio z Korei co może potrwać nawet kilkadziesiąt dni a może dłuzej ( do miesiąca lub więcej) Więc nic nie wiadomo. Na weekend nie ma się co umawiać w serwisie - stwierdził kierownik ASO bo straszna kolejka. W sobotę pojechalem wiec na chama z samego rana,o dziwo nie było klientów ;-) )) pokazałem test z Norauto - więc zrobili test amotyzatorów, hamlucow itp. na miejscu , w ASO stan amortyzatorów wyszedł na 79% średnio na wszystkie 4 koła.
Co do odbojników stwierdzili, ze rzeczywiście jest wada fabryczna i będą wymieniać ale kiedy, nie wiadomo. Kazałem napisac w otwartym zleceniu, ze zostanę poinformowany o dostawie i ze naprawa gwarancyjna nie została dokonana z powodu braku częsci.
I moje pytania do szanownych forumowiczów. Czy stwierdzenie o niedokonaniu naprawy gwarancyjnej z powodu braku części rzeczywiście oznacza, że wymienią mi je za darmo?
Po drugie czy wymiana odbojników spowoduje tylko "uciszenie" hałasu? czy uzytkowanie samochodu do ich wymiany i jeżdżenie na "hałasujących" nie powoduje jakiegoś dodatkowego zużycia amortyzatorów, co na przykład da taki efekt, że zaraz po wygaśnięciu gwarancji będę je musiał wymieniac na własny koszt.
Jaka jest Wasza opinia na temat testów Norauto i różnicy wskazań o 10% pomiedzy testem w N. i a ASO?
No i czy Hyundai sam nie powinien kontaktowac się z uzytkownikami aut kupionych w 2009 roku wyposażonych w te wadliwe odbojniki?
Moja żona, która uzytkuje samochód oczywiście nie widzi różnicy, nie słyszy żadnych większych stuków, a jak już słyszy coś to myśli, ze to tak ma być ;-) ) więc gdyby nie samodzielne dobijanie się do ASO samochód nadal jeżdziłby na wadliwych częściach
Ufff sorry ale się rozpisałem, ale temat bardzo dla mnie ważny ;'-
z góry dziękuję za odpowiedzi i sugestie
pzdr

Carexpert 
HFP Friend

Wysłany: 2010-03-29, 23:15   

75-80% to maja amorki fabrycznie nowe! Nigdy nie ma wiecej! Nie wiem kto ci powiedzial ze to zly wynik. Roznica miedzy nimi 7% jest spora ale tez w normach choc wysokich gdyz do 10% roznicy jest max dopuszczalne. (musialbym z diagnosta dopytac) Dodatkowo czasem maszyny tez szwankuja i tak moga podac ba wystarczy ze wjechane na maszyne bylo nie rowno. Ja tez tak mialem kiedys na jednym tescie roznica na nastepnym dobrze. Co do naprawy masz otwarte zlecenie wiec masz zgloszona usterke i zaklepana kolejke w najblizszym czasie jak przyjda czesci. Stwierdzenie o niedokonaniu naprawy oznacza tylko tyle ze nie ma czesci. Jak sie pojawia wymienia za darmo w ramach gwarancji.

Domino 

Wysłany: 2010-03-31, 13:21   

Dziękuje za informacje
pozdrawiam wszystkich forumowiczów i życzę Wesołych Świąt i Bogatego Zająca :lol:

marales 

Silnik|pojemn. |moc: G4FC|1591ccm|093kW
Wysłany: 2010-05-28, 20:26   

po lekturze tego tematu sprawdziłem swoje amorki i stwierdziłem, że wszystkie odboje dają się przesunąć w dół, dlatego mam do was pytanie w związku z wymienionymi "barankami".
Czy te nowe trzymają się w gnieździe na tyle mocno, że nie można ich przesunąć żeby z niego wyszły?
Nie wiem po prostu czy mnie mechanik w salonie w trąbę robi, czy rzeczywiście prawidłowo działające można przesunąć ręką, chociaż same się nie zsuwają do pozycji dolnej?
Ostatnio zmieniony przez marales 2010-05-28, 20:28, w całości zmieniany 1 raz  
  Auto: i30 cw (2009) 1.6 16V

Carexpert 
HFP Friend

Wysłany: 2010-05-29, 10:17   

Normalnie w autach zawsze odboje sie trzymają same i nie opadają pod własnym ciężarem natomiast ręka można je przesunąć bez problemu. Natomiast w i30 jest akcja jak pisza właściciele polegającą na klejeniu odboi i podejrzewam ze wtedy juz sie nie przesuwają. Jeżeli ty nie miałeś klejonych maja sie przesuwać ale nie mogą same opadać na dol.
Ostatnio zmieniony przez Carexpert 2010-05-29, 10:18, w całości zmieniany 1 raz  

marales 

Silnik|pojemn. |moc: G4FC|1591ccm|093kW
Wysłany: 2010-05-30, 18:09   

Czyli mojego hultaja jeszcze nie dopadła ta choroba. I oby tak zostało.
  Auto: i30 cw (2009) 1.6 16V

Domino 

Wysłany: 2010-05-31, 09:15   Wymiana odbojników ASO Hyundai

Witam
mamy już prawie czerwiec, od zgłoszenia problemu mijają 3 miesiące a w ASO ciągle słyszę śpiewkę, ze zamówienie złożone, części jadą z Korei ale jak długo mam czekać??
Pytanie czy i jak da się sprawić, zeby Hyundai potraktował sprawę poważnie i ogłosił wady odbojników jako wymianę taką jaką ogłaszają inni producenci np. Toyota etc. Zdaję sobie sprawę, że nie jest to porównywalna wada z blokujacym się pedałem gazu ale ta sytuacja juz mnie doprowadza do szału. Bezsilność i czekanie.
Pozdrawiam

Carexpert 
HFP Friend

Wysłany: 2010-05-31, 22:08   

Caly czas potwierdza sie widze fatalne traktowanie napraw gwarancyjnych i to niezaleznie czego dotycza...

Domino 

Wysłany: 2010-06-27, 19:25   

Witam ponownie na wątku odbojników
mam pytanie czy komuś z Państwa wymieniono już te odbojniki???? kończy się czerwiec, moja gwarancja mija za pół roku a ze strony HMP i serwisu cisza
koledzy na forum http://i30forum.pl proponują wysyłanie maili na dział iterwencji Polsatu.
Ze swojej strony proponuję wszystkim, którzy czuja się oszukani, zapoczątkowanie akcji wysyłania maili protestacyjnych w tej sprawie. Powinniśmy napisać maila o jednej treści i wysyłać aż ktoś kompetentny i decyzyjny poważnie odniesie się do tego niezałatwionego problemu, chyba, że HMP nie przejmuje sie kompletnie opiniami ludzi, ktorzy wydali pieniądze na ich produkt
Proponuję także wysyłkę na motoryzacyjne portale czyli np. Autoświat, MotoOnet, TVN Turbo itp.
Jesli nie słuchają pojedynczych osób musimy pójść w masę
Proszę o opinię szanownych forumowiczów

Carexpert 
HFP Friend

Wysłany: 2010-06-27, 20:54   

Moze by pomoglo bo pokojowe zalatwienie sprawy jest widac niemozliwe.

Odpowiedz do tematu